Er is geen handboek voor rouw

13-01-2019
Wanneer er zoveel is wat je voelt is het soms fijn te weten dat je niet alleen staat in alle gevoelens die er zijn na het verlies van je kindje. Dat anderen hetzelfde voelen en ervaren als jij. Het kan zelfs fijn zijn wat handvatten te krijgen van ouders die hetzelfde hebben meegemaakt.

Elke verlies is anders en ieder heeft zijn eigen verhaal. De ene ouder verliest een kindje tijdens de zwangerschap, de ander tijdens de geboorte of kort na de geboorte, maar het intense verdriet is bij iedereen hetzelfde. Er is geen handboek voor rouw. Iedereen rouwt op zijn of haar manier. Laat je niet teveel leiden door wat anderen zeggen, maar volg je eigen gevoel. Rouw op jouw eigen manier. Niets, maar dan ook niets, is fout. Jouw gevoel moet leidend zijn.

Niet veel mensen zullen zich in kunnen leven in jouw verdriet. Het verlies van een kindje is zoiets groots, daar kunnen de meeste mensen zich geen voorstelling van maken. Als je graag wilt praten met mensen die een zelfde soort verdriet kennen, overweeg dan lotgenotencontact. Het kan je misschien helpen beter met je verdriet of andere emoties om te gaan.

Het is niet voor iedereen gemakkelijk te praten over alle gevoelens die er zijn rondom het verlies van een kindje. Misschien helpt het je om van je af te schrijven en je emoties op papier te zetten.

Hoe moeilijk het ook is, het kan zijn dat je inner circle van vrienden en familie kleiner wordt na het verlies van je kindje. Met de één kan jij beter over het verlies praten dan met de ander. Mogelijk kan die ene vriend er beter mee omgaan dan dat ene familielid. Soms weten mensen niet goed hoe om te gaan met het grote verdriet van de ouders en nemen bijvoorbeeld afstand. Of je merkt zelf dat je niet meer dezelfde aansluiting vindt bij een vriend of vriendin als voor het verlies van je kindje.

Gun jezelf ontspanning en voel je niet schuldig als je iets leuks gaat doen of ergens van geniet. Ga op zoek naar jouw persoonlijke 'genietmomentjes'.

Accepteer dat het rouwen om je kindje nooit stopt en je dit verdriet altijd met je mee zult dragen. Misschien helpt het om de focus op de symbolische band te leggen; dat je kindje in je voortleeft, dat je zijn of haar aanwezigheid voelt en dat je aan hem of haar denkt bij het horen of zien van bepaalde dingen.

Wanneer gevoelens als schuld, verdriet en wanhoop de overhand nemen, is er altijd de mogelijkheid om hulp van een professional te zoeken. Er zijn rouwdeskundigen en psychologen die gespecialiseerd zijn in dit onderwerp en die je handvatten kunnen geven om met deze gevoelens om te gaan. Het is nooit erg om hulp te zoeken, zeker niet als het gaat om een dergelijk verdriet als het verlies van je kindje.


Juliette Zwaan Zwagemakers - Stichting Félice
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin